Medische hypnotherapie: Hypnose op recept
Op 28 mei 2018 verscheen een interessante documentaire over hypnotherapie op NPO2.
Ruim twee miljoen mensen hebben medische klachten waarvoor de medische wetenschap geen verklaring kan vinden, bijvoorbeeld mensen met het chronische vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) of met chronische pijn. De meest gehoorde klacht is chronische buikpijn en meestal volgt de diagnose PDS, het Prikkelbare Darm Syndroom. Er bestaat geen medicijn voor PDS en artsen stonden tot nog toe met lege handen.
Journaliste Mirjam Bartelsman volgde voor haar documentaire Hypnose op recept 4 kinderen die jarenlang PDS-klachten hadden. Hun kinderarts verwees ze naar een hypnotherapeut. Dat had effect: alle vier de kinderen hadden na de behandelingen geen buikpijn meer.
Tot voor kort behoorde hypnose tot het domein van hypnotiseurs en kwakzalvers, die vaak met directe hypnose, ook wel klassieke hypnose genoemd, mensen allerlei dingen beloven, die niet of kortstondig werken.
Professor Marc Benninga, kinderarts in het AMC besloot om het effect van hypnose bij kinderen kritisch te onderzoeken, naar aanleiding van wetenschappelijke artikelen van de Britse maag-darm-leverarts prof. Whorwell, die hypnose toepast bij volwassenen met het prikkelbare darm syndroom (PDS).
"Dat is een chronische buikpijn waarvoor geen enkele lichamelijke oorzaak te vinden is. Die arts was ervan overtuigd dat hypnose bij kinderen heel goed zou werken, omdat zij over een grote fantasie beschikken. Ik geloofde er eigenlijk helemaal niets van", zegt Benninga.
“Ik ging hypnose onderzoeken met het idee dat het vast niet zou werken.”
"Als het gaat om kinderen met chronische buikpijn staan wij als kinderartsen met lege handen. Ik ging de hypnose onderzoeken met het idee dat het vast niet zou werken." Echter tot zijn verbazing kreeg hij ongelijk: 85 % van zijn patiënten werd beter na vijf of zes behandelingen door een hypnotherapeut.
"Ik was zelf ook volledig verrast", zegt Benninga. "Vooral als je kijkt naar de andere groep: de kinderen die in dezelfde periode door de kinderarts behandeld werden voor hun buikpijn met medicijnen en gesprekken. Van hen werd slechts 25 procent beter."
Op dit moment wordt onderzocht wat het effect is van hypnotherapie bij volwassen patiënten. Het onderzoeksrapport verschijnt volgende maand. Duidelijk is dat ook veel volwassenen met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) baat hebben bij hypnose.
In ruim 70 Nederlandse ziekenhuizen wordt momenteel hypnotherapie toegepast bij Solk (Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten).
Dr. Fons de Vries
7 juni 2018